,,Az autokrata vezetési stílus [...] elvetendő” - Beleolvastam Hoffmann Rózsa 1994-es könyvébe

2013-12-27 01.55.30

 

,,Határozottan ki lehet tehát jelenteni, hogy az autokrata vezetési stílus nem felel meg, vagyis elvetendő az oktatási rendszer egészében. Ha itt-ott mégis megjelenik, törvényes eszközökkel fel kell lépni ellene."

- ezt nem más írja könyvében, mint Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár. A könyv persze nem ma íródott, hanem éppen húsz éve. A húsz évvel ezelőtti és a mai Hoffmann Rózsa valószínűleg nem lennének nagyon jóban, ha megismerkednének. Itt vannak a legjobb részek az 1994-es Az iskolaigazgató című munkából.

  ,,Ám a pedagógusok szuverén, gondolkodó emberek, akiknek saját véleményük van a dolgokról. S ez nem mindig egyezik az igazgatóéval. Ezért nem szeretik, és nem is tudják elfogadni a diktatorikus [sic!] vezetést. Ha ilyennel találkoznak, egy ideig talán elviselik. Kényelemszeretetből vagy az egzisztenciájuk féltése miatt. Ám rövidesen törvényszerűen szembefordulnak vele. Ennek tünetei lesznek a passzivitás a passzív ellenállás, majd a nyílt szembeszállás."

- gondolta régebben Hoffmann. Ma már inkább úgy gondolja, hogy jobb a tanároknak a központi irányítás. De nem az igazgató kezében koncetrálja a hatalmat, hanem országos szinten egyetlen szervezetben von mindent össze: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Marekné Pintér Aranka alatt.

Nem sokkal a rendszerváltás után Hoffmann még arról beszélt, hogy

,,Demokratizálódó világunk egyre kevésbé tűri a megközelíthetetlen tekintélyeket, az elérhetetlen, bálványszerű vezetőket."

Szerinte akkoriban éppen egy korszerű vezető ismérve az volt, hogy ,,megengedi, hogy kérdezni lehessen tőle, vitázni lehessen vele." Hiszen: ,,Mindez a demokrácia velejárója." De ami ennél is meglepőbb lehet, hogy húsz éve Hoffmann még a diákság aktívabbá tételét pozitív társadalmi változásnak tekintette:

,,Miután hasonló jelenségek a társadalmi közéletben is megfigyelhetők, nem meglepő a diákság közéleti passzivitása. Ám mégsem lehet beletörődni mint megmásíthatatlan ténybe. Mert a beletörődéssel mintegy jóváhagyólag helybenhagyjuk és megerősítjük e negatív társadalmi tendenciát. Az iskolának épp ellenkezőleg, a maga korlátozott lehetőségeivel törekednie kell a jövő jobbá formálására. Hiszen e céltől vezérelve közvetít sok más egyéb olyan pozitív értéket is, amely a társadalomban sajnos néha háttérbe szorul."

Ma ez nincs így, a diákoknak elég viharos a kapcsolatuk az államtitkárral. A 2012. téli diáktüntetéseknek sikerült elérniük, hogy az államtitkártól elvegyék a felsőoktatást és csak közoktatásért felelős államtitkárként dolgozzon tovább.

KI AZ A HOFFMANN RÓZSA?!

 • Hoffmann Rózsa 1948-ban született Bajnai Rózsa néven.
 • Francia-orosz szakos középiskolai tanárként és minisztériumi hivatalnokként is dolgozott.
 • A budapesti Németh László Gimnázium igazgatója volt.
 • A rendszerváltás előtt a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt, 2003 óta pedig a Fidesz tagja.
 • 2006 óta a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője.
 • 2010 óta oktatásért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában.
 • 2013 február óta közoktatásért felelős államtitkár (a felsőoktatás Klinghammer Istvánhoz került).

MI EZ A KÖNYV?!

2013-12-27 01.57.03

 • Hoffmann Rózsa: Az iskolaigazgató. Pedagógusoknak, iskolavezetőknek, iskolaszervezőknek.
 • 1994
 • DFC Kiadó, Budapest
 • Ragasztott papírkötés, 190 oldal
 • Sajnos nehéz már megvásárolni az internetről.
 • A Szabó Ervin Könyvtárból kivehetitek, ha visszavittem, és kifizettem a 630 forintos késedelmi díjat.
 • Sajnos az ő példányuk is ilyen állapotban van:

2013-12-27 01.55.46

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.