"A babák a lányoknak valók, a kamionok a fiúknak, a puzzle mindkettőnek. Az én nemi identitásom puzzle."

Valószínűleg emiatt a kép miatt törölte a Facebook a posztunkat pénteken, amiben egy amerikai portál cikkét osztottuk meg.

edie

De nem csak ez az egy érdekes kép van abban a fotósorozatban, amelyben semleges neműek álltak modellt Chloé Aftel, los angelesi fotósnak.

A San Fransiscoban élő 18 éves Sasha Fleischmann volt az első, akit Aftel az Agender sorozatához fotózott. Sasha gyerekként fiúként élt, Luke-nak hívták, de ezzel nem tudott azonosulni.

SFMag_Sasha_O7A7190_v02

Tavaly novemberben egy 16 éves fiú felgyújtotta az alvó Sasha szoknyáját egy buszon, amitől ő súlyos égési sérüléseket szenvedett.

SFMag_Sasha_O7A7078_v03

Ennek ellenére Sasha az őt ért támadás után is azt mondta:

"Továbbra is szoknyát fogok hordani. Ez fontos része annak, aki vagyok."

Az eset nagy visszhangot kapott Amerikában és ráirányította a figyelmet a transzneműek és a semleges neműek iránti előítéletekre, gyűlöletre. A legfrissebb amerikai kutatás szerint azokat, akik nem illenek egyértelműen a férfi vagy a nő kategóriába, súlyos hátrányok érik a társadalomban, 80 százalékukat zaklatják az iskolában és 90 százalékukat éri hátrány a munkahelyén.

Chloé Aftel ez után kezdett bele az Agender nevű fotósorozat elkészítésébe, amelyben csupa olyan amerikai fiatalt fotózott, akik nem tudják és nem is akarják magukat azonosítani egyik nemmel sem. Intim környezetben, legtöbbször az otthonukban fotózta őket, hogy a nézőnek könnyebb legyen azonosulnia a világukkal.

Edie

 "Mind nagyon erős karakterek és tökéletesen tisztában vannak vele, hogy kik ők."

- mondta modelljeiről Aftel a Vocativnak.

"Lenyűgöző, hogy itt egy csoport, akik vitát generálnak arról, hogy mi is a nemek szerepe a társadalomban és ezzel együtt arról is, hogy mi a szeretet és mi az önkifejezés. A lényeg, hogy neked mi a legjobb."

Sarah, Sasha egyik legjobb barátja
Marilyn

 "Kamaszként nagyon rossz volt látni, ahogy nővé fejlődöm. De férfivá sem akartam válni."

Mark 30 éves. Férfi és női ruhákat is hord.
Micah

"A babák a lányoknak valók, a kamionok a fiúknak, a puzzle mindkettőnek. Az én nemi identitásom puzzle."

Finley 24 éves, ő sem tudja magát besorolni a nemek kategóriába.
Rain 24 éves, női testbe született, de férfimodellként dolgozik évek óta
Rain

Via San Fransisco Magazine és PolicyMic