Éhezők nélkül nyílt meg a Hunger King, a pénzosztó gyorsétterem

Tegnap valósággal felzabálta a magyar internetet a finn pop-up étterem, a Hunger King híre. A cél, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi hajléktalan emberek helyzetére, illetve a magyarországi hajléktalan-törvényekre.

Ingyen pénz

Már a bejárat előtt választhatsz, hogy

a gazdagok, vagy szegények sorába állsz.

Vörös szőnyeg jár a rich oldalnak.

A performansz abból áll, hogy az előre regisztrált ""szegények"" és önkéntesek kivárják a háromórás sort, majd egy burgeres dobozban ipari húspogácsa helyett 3400 forintot találnak, ami a napi minimálbér összegének felel meg Magyarországon.

Itt nem kapsz krumplit :(

Az Éhség Király egyben fricska is a magyar kormánynak, meg a botrányos hajléktalan-törvényeket megalkotó politikusoknak. A menük nevei és az étterem szórólapja is hordoznak némi átvitt értelmet.

Ki az a?

Lázár János biztosan szomorkodik kicsit megint, a norvégok után most még egy skandináv népet kapott a nyakába, akik ráadásul a róla elnevezett utcában telepedtek le.

#pezsgő #limuzin #luxy

Maga a helyszín korábban showroom-ként működött, most csak kicsit átalakították. Az épület pedig közvetlenül a Louis Vuitton és az Operaház szomszédságában áll, a Hajós utcában.  

A Hajós utca sarka.

A megnyitóra összegyűlt tömeg főként szorgos médiamunkásokból és kutyát sétáltató bámészkodókból állt, a legkevesebben viszont egyértelműen a hajléktalanok voltak.

A szegényebb rétegek bevonzásában pedig valószínűleg az sem segít, hogy az étterem bejáratánál és kirakatán lévő szövegek angolul vannak.

Boldogság.

A megnyitóra érkezőket természetesen rengeteg pezsgővel fogadták a szervezők, az este fénypontja pedig a (nyilván) félórás késéssel  és (nyilván) limuzinnal érkező Jani Leinonen volt, az alkotó.

Ők a ""gazdagok"".

A finnek a nyár végéig bérelték ki a helyet, maga az étterem viszont csak három hétig fog működni. Utána egy attól teljesen független projektbe vágnak bele, de hogy mibe, azt még titkolják.

Hogy miként fog szuperálni az étterem, és hány hajléktalan jut majd pénzhez, az kérdéses, Leinonen egyelőre az újságíróknak csak azzal tudott dicsekedni, hogy a Hunger King weboldalára már húszezren kattintottak az első nap. A honlapon egyébként előre megírt üzeneteket is lehet twítelni a kormánynak.

Készítette vörösi, koborandi, bnczbarbara.