Kit érdekel, hogy ki zsidó?

Amerikában már egy egész könyvet kiadtak Google-keresésekből, minket viszont csak egy kérdés érdekelt: mire keresnek a magyar internethasználók politikusainkkal kapcsolatban. A mechanizmus egyszerű: amikor begépelsz néhány szót a Google-be, a kereső automatikusan felajánlja neked a legnépszerűbb kereséseseket. Például:

Ezek sajnos még nem a híres Hello90 blogra vonatkoznak. Próbáljuk meg mondjuk a vaníliafagyit:

De mi érdekli a magyarokat politikusainkkal kapcsolatban? Na mi?

Úgy tűnik, az internetezőket egyetlen kérdés tartja ébren éjszakáról éjszakára: kinek van zsidó származása és kinek nincs?

politikusok1200

 Mostantól nekem is ez lesz a siker mércéje!

Kevesebb ruha, kevesebb zsidózás

Idáig a férfiak. Ha viszont nőről van szó, akkor általában a férje, illetve Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt volt elnöke esetében a feltételezett botoxkezelése. Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke gyermekkorában elvesztette a bal kézfejét, így az ő esetében a keze is érdekes a magyar internetezők számára. Dúró Dórát pedig talán már fürdőruhában is látták?! Akkor meg kit érdekel, hogy zsidó-e?!

politikusnok google1200

Oké, de ez miért érdekes?

Egy amerikai kollégám, amikor meséltem neki, hogy erről a témáról gyártok posztot, rögtön rávágta, hogy

,,Na és? Csak informálódni akarnak az emberek!"

Ez is egy lehetséges értelmezés. Ugyanakkor ellentétben velünk, Amerikában nem erre keresnek az internetezők vezető politikusaikkal kapcsolatban:

azs

Próbáljátok ki akár úgyis, hogy a fenti amerikai politikusok neve után begépelitek a j (zs) betűt, még mindig semmi, olyanok jelennek meg, hogy jerk (seggfej), de soha nem az, hogy Jewish (zsidó). Pedig ezen a listán többen is zsidó vallásúak Wikipédia-lapjuk szerint: Rahm Emanuel (Chicago polgármestere, Obama elnök volt kabinetfőnöke), Jacob Lew (pénzügyminiszter, Obama elnök volt kabinetfőnöke), Eric Cantor (a képviselőház republikánus frakcióvezetője) és Joe Lieberman (volt szenátor, a 2000-es választások demokrata alelnökjelöltje).

Szóval valami oka biztos van annak, hogy ez a kérdés ennyire fontos Magyarországon. Biztos vannak olyan magyar szavazópolgárok, akik számára egy politikus esetleges zsidó származása pozitív vagy negatív tényező. Jellemzően inkább negatív, Magyarországon ugyanis annyira magas a zsidókkal szembeni előítéletesség, hogy éppen a New York Times készít elemző riportot, zsidó származású magyarok bevonásával.

A saját kutatásomon túl szakirodalomként tudom még ajánlani az egykori Matula Magazin által létrehozott Internet Zsidó Database (IZsDB) weboldalt.